Se incarca...

 

Reumatologie

Reumatologie

Afecțiunile reumatice sunt, de obicei, cronice, îndelungate și se manifestă în ”episoade” repetate pe tot parcursul vieții.

De la începutul formării mele ca specialist în reumatologie am fost preocupată de spondilartrite, acele afecțiuni care anchilozează coloana și articulațiile la adolescenți și adulții tineri. Am validat în urmă cu 18 ani versiunea românească a indicatorului de activitate a bolii și a funcției pentru spondilită, iar în ultimii ani, lucrez mult și cu pacienții cu fibromialgie, cu boli autoimune, fibriomialgie, artropatii microcristaline.

Durerile la nivelul articulațiilor, mâinilor, picioarelor, coloanei vertebrale afectează funcționarea în activitățile de zi cu zi și, în același timp, induc teama, neputința, sentimentul de inutilitate, furie și tulburare de somn.

Majoritatea bolilor reumatice produc, în timp, modificări în principal la nivelul mâinilor, picioarelor și spatelui care odată apărute sunt apoi extrem de dificil și chiar imposibil de readus la starea initiala. În acest context, mobilitatea corpului este, psihologic vorbind, în strânsă legătură cu identitatea personală, iar afectarea sistemului nostru de suport - osos sau muscular - determină schimbări mult mai profunde decât cele fizice, fiind conectate, mai degrabă, cu zona identitară, a emoțiilor și a sinelui.
https://drgabrielaudrea.ro/wp-content/uploads/2020/08/management-durere.jpg

“Stabilirea unei relații și a unui cadru terapeutic sunt esențiale în cunoașterea, înțelegerea, creșterea și vindecarea dvs. iar acest model l-am integrat în practică mea curentă. Primul pas pe care îl vom face este să aducem claritate și să monitorizăm progresiv relația dvs cu durerea.”

Vom parcurge împreună etapele diagnosticării; evaluarea stării dvs. de sănătate fiind un proces complex și multidisciplinar.

Vom construi, ținând cont de istoricul și de așteptările pe care le aveți de la dvs și de la mine, metoda terapeutică potrivită momentului și stadiului fizic și emoțional al bolii.

“Vă recomand ca înaintea oricărui consult reumatologic, să vă luați timp și să clarificați o serie aspecte legate de problema dumneavostră de sănătate. O zi, două înaintea consultului, stați cu dumneavoastră și cu carnețelul personal și puneți-vă întrebări.

Ce așteptări am de la acest consult? Să-mi spună dacă răspund bine la tratament? Să-mi îndepărteze o temere legată de tratament sau de boală? Dacă există alte alternative terapeutice ?

Cum a fost durerea în ultima săptămâna sau lună? Care sunt articulațiile care m-au durut sau au fost umflate în ultima săptămână? Când m-au durut mai mult articulațiile ziua sau noaptea? Ce efect are activitatea fizică asupra durerilor? Ce ameliorează durerea și ce o agravează?

Care sunt problemele de sănătate care au apărut în plus de la ultimul consult? Tulburarea de somn, dispoziția tristă, evenimentele stresante pot să influențeze intensitatea durerii. Aduceți în discuție aceste aspecte.

Medicul va avea astfel posibilitatea să răspundă cu claritate așteptărilor și întrebărilor dvs.”