Afecțiunile reumatice sunt, de obicei, cronice, îndelungate și se manifestă în ”episoade” repetate pe tot parcursul vieții.
De la începutul formării mele ca specialist în reumatologie am fost preocupată de spondilartrite, acele afecțiuni care anchilozează coloana și articulațiile la adolescenți și adulții tineri. Am validat în urmă cu 18 ani versiunea românească a indicatorului de activitate a bolii și a funcției pentru spondilită, iar în ultimii ani, lucrez mult și cu pacienții cu fibromialgie, cu boli autoimune, fibriomialgie, artropatii microcristaline.
Durerile la nivelul articulațiilor, mâinilor, picioarelor, coloanei vertebrale afectează funcționarea în activitățile de zi cu zi și, în același timp, induc teama, neputința, sentimentul de inutilitate, furie și tulburare de somn.
Majoritatea bolilor reumatice produc, în timp, modificări în principal la nivelul mâinilor, picioarelor și spatelui care odată apărute sunt apoi extrem de dificil și chiar imposibil de readus la starea initiala. În acest context, mobilitatea corpului este, psihologic vorbind, în strânsă legătură cu identitatea personală, iar afectarea sistemului nostru de suport - osos sau muscular - determină schimbări mult mai profunde decât cele fizice, fiind conectate, mai degrabă, cu zona identitară, a emoțiilor și a sinelui.