“Ceea ce îmi doresc să înțeleagă pacienții care vor accesa programul de management al durerii este că își pot îmbunătăți viața dacă vor conștientiza și vor învață să controleze factorii care influențează “volumul” durerii.
Există multe strategii în această direcție.
Fiecare persoană trăiește durerea în felul său propriu, pentru că durerea este un semnal trimis creierului. Intensitatea sa este, mai degrabă, percepută, sau, dacă vreți, negociată la nivelul cortexului, în funcție de ceea ce cunoaștem până în acel moment.
Un alt mecanism important care controlează volumul durerii este dispoziția noastră psihică, emoțională. Atunci când suntem stresați, suprasolicitați, anxioși sau deprimați, sedentari, volumul durerii crește - acesta este motivul pentru care durerea se înrăutățește atunci când suntem frustrați, triști, posomorâți, sub presiune sau pur și simplu obosiți.
E nevoie de “mai multe dușuri călduțe”, prin care evenimentele negative din viață, tensiunile, îngrijorările, somnul de proastă calitate, frica, furia, sentimentul de inutilitate, de prea puțin sau prea mult, să se ducă, lăsând loc pentru înțelegerea durerii, relaxare, plăcerea de a face exercițiul fizic, de a te conecta cu ceilalți, de a da un sens și un țel vieții tale, acceptării și de ce nu bucuriei de a trăi. De exemplu, exercițiul fizic, relaxarea, afirmațiile pozitive reduc volumul durerii.
Programele mele de management al durerii furnizează un set de unelte și cadrul necesar recuperării și reconectării la sine, la corp, la emoții. Vindecarea începe din interior.”