4 lucruri pe care să le ții minte în legătură cu durerea cronică

4 lucruri pe care să le ții minte în legătură cu durerea cronică

  • Nu ai nicio vină! Nu ești vinovat că suferi de o afecțiune cronică musculoscheletală și de toate neplăcerile pe care aceasta le aduce în viața ta și a celor din jur. Durerea cronică este determinată de o multitudine de factori: genetici, biologici, de mediu, psihologici. Deși nu ești vinovat pentru apariția bolii în viața ta, trebuie să spun, că este responsabilitatea ta să acționezi, să înveți să gestionezi cum poți mai bine boala.
  • Nu încerca să duci această boală de unul singur! Una dintre consecințele durerii cronice este sentimentul de izolare. Indiferent de cât
  • ă susținere oferă membrii familiei sau prietenii ar putea să fie dificil de înțeles cât de greu este să faci față durerii zi după zi. Conectarea cu persoane care controlează cu succes boala, în cadrul asociațiilor de pacienți sau a cursurilor de auto-control al durerii, ar putea reduce acest sentiment de izolare. Vei putea primi ajutor să înțelegi ce așteptări poți să ai și să folosești o serie de sfaturi practice despre modul în care poți să controlezi simptomele și emoțiile. Vei putea să-i ajuți la rândul tău pe ceilalți să facă față suferinței, vei putea să-i inspiri pe ceilalți cu darurile tale și să ai un rol mai activ în controlul bolii tale. Susținerea poate să vină din discuții la telefon cu alte persoane cu același tip de suferință, pe forumuri de pacienți.
  • Ești mai mult decât durerea! Atunci când suferi de o boală asociată cu durere cronică, atenția ta se concentrează asupra durerii. Dar tu ești mult mai mult decât durerea, ești o persoană. Este esențial să cultivi arii din zona vieții tale care să-ți aducă bucurie. Micile bucurii și plăceri pe care ți le faci zilnic te ajută să echilibrezi efortul de a face față disconfortului produs de durere și de emoțiile negative asociate cu aceasta. Bucură-te de natură! Plantează semințele unei viitoare plante și privește cum zi după zi, oferind îngrijire, lumină, apă, răsare o plantă plăpândă și mai apoi o plantă care îți va bucura ziua cu frumusețea florilor ei. Privește un răsărit de soare și imaginează cele mai frumoase scenarii despre ziua care urmează să înceapă. Bucură-te de gustul, aspectul și mirosul unui preparat pe care l-ai făcut special pentru tine. Caută compania prietenilor și a familiei. Concentrează-te pe abilitățile și darurile tale și mai puțin pe probleme și neputințele tale. Sărbătorește fiecare îmbunătățire în starea ta de sănătate! Să învățăm să sărbătorim micile noastre succese în viață! Dacă durerea ne învață ceva, acel ceva este să trăim fiecare moment din viață cu mai multă prezență, bucurie și intensitate. Ai putea spune că durerea a venit în viața ta să-ți pună limite în a face, dar ea nu îți pune limite în a fi mai bucuros de ce ai, mai prezent în ceea ce poți să faci. Este mai mult despre a fi, decât despre a face.
  • Durerea, boala poate să fie o oportunitate. Deși ar putea părea ciudat, durerea ar putea să fie o oportunitate pentru creșterea personală. Durerea ar putea aduce o schimbare de percepție asupra ce este important în viață, o schimbare a priorităților, o nouă direcție în viață care pentru scurt timp te scoate din zona de confort, dar care nu înseamnă în mod obligatoriu ceva rău, ci mai degrabă ceva nou la care anterior nu ți-ai fi îngăduit să te gândești.
Scroll to Top