5 Mituri despre durere

 

Mitul 1: Durerea avertizează Totdeauna că există o leziune fizică corporală.

Pentru toate situațiile de durere acută și unele de durere cronică este adevărat. În aceste cazuri informația este folositoare și are ca scop protecția. Spre exemplu, o durere de gleznă după o mișcare greșită impune repausul și imobilizarea gleznei. În durerea cronică în special nu mai este un indicator fidel al gradului, întinderii și severității leziunii fizice așa cum am explicat anterior.

Mitul 2: Neidentificarea leziunilor fizice prin testele paraclinice uzuale înseamnă absența suferinței sau faptul că durerea este imaginară.

Până nu demult, când nu se identifica o corespondența între durere și o modificare a testelor paraclinice, durerea nu era luată în serios. În multe cazuri de durere cronică, așa cum este cazul fibromialgiei, testele de laborator și cele imagistice sunt normale. Cu toate acestea studiile funcționale de imagistică prin rezonanță magnetică nucleară au pus în evidență modificări la nivelul cortexului cerebral. Așa cum menționam anterior durerea este totdeauna reală.

Mitul 3. Durerea cronică nu răspunde la tratamentele obșnuite așa că nu trebuie luată în serios.

Durerea cronică este o experiență complexă care determină un impact fizic si emoțional semnificativ.Nu există un aparat care să facă o determinare obiectivă a impactului durerii asupra unei persoane. Sunt însă o serie de chestionare care evaluează multe dintre efectele durerii asupra vieții persoanei aflate în suferință. Odată identificate aceste aspecte trebuie gestionate corespunzător.

Mitul 4: Pentru fiecare simptom sau boală există pilula magică care îti ia durerea cu mâna.

Din păcate reclamele de televiziune promovează această idee în mod insistent și pare că nimeni nu ia atitudine. Ai probleme cu somnul – x medicament rezolvă problema. Ai probleme reumatice, unguentul y te scapă de durere. Nimic mai fals. Dacă lucrurile ar sta în acest fel oamenii și-ar rezolva problemele de sănătate urmărind reclamele de la televizor.

Mitul 5: Durerea este un semnal că nu trebuie să te mai miști. Fals.

Durerea care a apărut după un efort fizic intens sau o mișcare greșită spune că a fost prea mult sau greșit modul în care activitatea fizică a fost efectuată. După un astfel de eveniment se păstrează repausul fizic 3-4 zile după care în mod progresiv se reia activitatea fizica. Activitatea fizică redusă determină decondiționarea rapidă a organismului cu reducerea masei musculare și a toleranței la efort.

Scroll to Top