Controlul regulat al gutei este crucial pentru gestionarea eficientă a bolii, prevenirea atacurilor viitoare și evitarea complicațiilor. Iată o listă a testelor periodice necesare pentru evaluarea și monitorizarea gutei, inclusiv frecvența recomandată și scopul fiecărui test.
Testele pentru monitorizarea acidului uric:
Acidul uric seric – măsoară nivelul acidului uric din ser. Se efectuează pentru a evalua eficacitatea tratamentului în reducerea nivelului acidului uric și menținerea lui sub control. Frecvența recomandată la începutul tratamentului este săptămânal până la atingerea valorii țintă a acidului uric seric de 5mg/dl. După atingerea obiectivului la fiecare 3-6 luni pentru a verifica menținerea nivelului țintă.
Acidul uric în urina /24 ore – măsoară excreția acidului uric în urina adunată într-o perioadă de 24 de ore și are ca scop evaluarea tratamentului în reducerea acidului uric și identificarea problemelor de excreție a acidului uric. În faza inițială se efectuează la 6luni după începerea tratamentului și pe termen lung dacă medicul consideră necesar pentru ajustarea tratamentului.
Testele funcției renale
Creatinina serică măsoară cantitatea de creatinină din sânge – un deșeu eliminat de rinichi și determinarea are ca scop evaluarea funcției rinichilor, deoarece cristale de acid uric se pot depune și în rinichi și o parte din medicamentele utilizate pentru gută pot afecta rinichii. Se recomandă la începutul tratamentului la fiecare 1-2 luni și după stabilizarea tratamentului anual.
Rata de filtrare glomerulară (RFG) estimează cât de bine filtrează rinichii și determinarea ei permite evaluarea funcției renale și ajustarea tratamentului pe baza funcției renale. În faza inițială se efectuează la începutul tratametului iar ulterior anual sau conform recomandărilor medicului curant.
Testele pentru evaluarea comorbidităților
Tensiunea arterială se măsoară la fiecare control periodic, deoarece guta poate fi asociată cu riscuri cardiovasculare.
Glicemia -măsoară nivelul zahărului din sânge și determinarea are ca scop monitorizarea riscului de diabet, deoarece guta și tratamentele utilizate (preparatele cortizonice) pot influența glicemia.
Profilul lipidic măsoară colesterolul total, LDL colesterolul, HDL colesterolul și trigliceridele. Scopul determinării este dea evalua riscul cardiovascular asociat gutei. Se efectuează anual sau conform recomandărilor medicului.
Evaluarea simptomelor și a efectelor secundare ale tratamentului
Evaluarea simptomelor presupune discuții despre frecvența și severitatea atacurilor la fiecare consult medical.
Evaluarea efectelor adverse ale medicamentelor cu identificarea acestora la fiecare consult medical.
Teste opționale și suplimentare
Testele imagistice ( radiografii, ecografie musculoscheletală) pentru a evalua leziunile articulațiilor la indicația medicului în cazul durerilor persistente sau al complicațiilor.
Sper că informațiile aduse să fie de ajutor.